ODKUP
MEDENINE

Medenina

Medenina je ena od barvnih kovin oziroma zlitina večinoma cinka in bakra, pri kateri so deleži naštetih dveh kovin lahko precej različni. Glede na razmerje teh dveh zlitin ima medenina spremenljive lastnosti, zato lahko rečemo, da je njena uporaba res vsestranska. Medenina je tako prisotna marsikje – tudi tam, kjer ne bi niti pomislili. Če morda razmišljate o odkupu kovin, doma pa se vam nabira tudi medenina, cena zanjo ni vnaprej določena. Že zato ne, ker si je treba posamezne kose najprej dobro ogledati in oceniti njihovo kvaliteto, zato vam lahko ceno določimo šele neposredno ob ogledu. Vabimo vas torej, da stopite v stik z nami, mi pa se bomo odzvali v najkrajšem mogočem času. Hitro se bomo dogovorili za ogled in nato odkup, seveda pa bomo ob ogledu določili tudi odkupno ceno vašega odpadnega materiala. Ker ne odkupujemo samo medenine, se lahko pogovorimo tudi o odkupu drugih kovin.

Tudi medenino lahko recikliramo

Če vas zanima odkup medenine, ste zagotovo na pravem mestu. Prepričani smo, da imate doma vsaj nekaj kosov medenine, ki se vam zdi neuporabna. Takšnih kosov se z odkupom na eleganten način lahko znebite, obenem nekaj zaslužite, mi pa poskrbimo, da bo ta priljubljena zlitina zaživela na novo, saj bomo poskrbeli za njeno reciklažo.

Vse, kar morate vedeti o medenini:

Medenina kot zlitina bakra in cinka je v večini dvokomponentna, včasih pa se tema dvema kovinama lahko pridruži še tretja ali celo četrta komponenta. Med najbolj uporabne legure spadajo tiste z oznako OT70, OT63 in OT58, kar označuje prisotnost bakra v zlitini (v odstotkih). Večji delež cinka pri medenini pomeni nižje tališče in manjšo električno prevodnost, obenem pa tudi manjšo zmožnost preoblikovanja. Medenina je rumenkaste barve, ki spominja na zlato, glede na vsebnost posameznih elementov pa je lahko tudi rdeča ali zlatooranžna.

Medenina je v bistvu zelo prožen in raztegljiv material, ki je odporen proti koroziji. Če jo primerjamo z bakrom, je bolj taljiva, odporna in ima višjo trdoto. Te lastnosti se spreminjajo glede na razmerja med posameznimi zlitinami v medenini. Če vas zanima medenina, cena variira tudi glede na razmerja zlitin. Medenina je tudi elektroprevodna, z lahkoto pa se jo obdeluje in oblikuje, zato je primerna za uporabo tako v stanovanjskih in drugih objektih kot gospodarstvu in industriji.

Ker je medenina odporna na različne vremenske razmere, je izredno primerna za potrebe gradbeništva, ker se jo zlahka oblikuje in ima dobro natezno vrednost, pa je primerna tudi za različne vrste industrijske panoge. Medenina je vključena v vodovodne napeljave, ventile, struži, zobnike, plošče, nakit, posode, dele pohištva, skulpture … Uporabljajo jo v elektroenergetiki, pomorstvu, prometu, v kemični industriji, mehaniki, pri izdelavi glasbil in še marsikje. Medenina je res splošno prisotna in nas vsakodnevno spremlja tako doma kot v okolici.

Na področju notranjega oblikovanja je medenina postala pravcati trend. Njeni topli toni, ki so daleč od sterilnega videza nerjaveče pločevine, prepričajo marsikaterega lastnika nepremičnine, ki si jo zato omisli tudi v kuhinji. Zagotovo ste tudi vi že videli fotografije čudovitih medeninastih kuhinjskih pip in korit. Medeninasti dodatki v kuhinji poskrbijo za pridih prestiža in razkošja, kar prepriča marsikoga. To zlitino v kuhinjah najdemo v ročajih, svetilih, armaturah, posodi, jedilnemu priboru in različnih dodatkih, s pomočjo katerih kuhinja z lahkoto postane središče vašega doma. Paziti je treba le na premišljeno vključitev v celoten ambient. Na ta način se medenina odlično poda celoti sodobnega doma.

Ker medenino sestavljata baker in cink, tudi omenjena zlitina na trgu dosega precej visoke cene. Je pa zato res, da je cena odvisna tudi od tržnih vrednosti teh dveh kovin. Kadar govorimo o odkupu medenine, se ceno določi ob ogledu vašega odpadnega materiala. Takrat vidimo, kakšna je kvaliteta vaše medenine, kako je očiščena in podobno. Vsekakor pa je za vas spodbuden podatek, da povpraševanje po vseh vrstah kovin in njihovih zlitin ta čas narašča, zato si lahko obetate primerno visoke cene.

Naše podjetje odkupuje medenino v vseh oblikah, tako da ste lahko prepričani, da se bomo dogovorili tudi v vašo korist. Odkup medenine poteka hitro in brez dodatnih zapletov, saj imamo s tem dovolj izkušenj, imamo tudi vse potrebne pripomočke in vozila, da kovino, ne glede na njeno vrsto, odpeljemo, vam pa medenino tudi takoj izplačamo. Vi se na ta način znebite stare šare ali neuporabljenih delov medenine, mi pa poskrbimo, da gre vse v reciklažni center, kjer medenini podarijo novo življenje.

Če se vam doma nabirajo kovinski ostanki, med katerimi so tudi medeninasti, ne čakajte, ampak nas kontaktirajte in skupaj bomo našli najboljšo rešitev. Če vas najbolj zanima ravno medenina, cena variira glede na njene lastnosti in njen trenutni položaj na trgu, zato je ne moremo podati vnaprej.

Na splošno pa seveda velja, da se cene medenine na trgu trenutno gibljejo kar visoko, saj ta zlitina vsebuje dve dragoceni kovini. Končno ceno za odkup določimo ob samem ogledu vašega odpadnega materiala, zagotavljamo pa vam, da boste na koncu tudi vi zadovoljni. Pokličite nas ali pa nam pišite, mi smo tu in z veseljem bomo odkupili vaš odpadni material. Ne vozite ga na deponijo, ampak ga z našo pomočjo raje pretvorite v pameten zaslužek. Hkrati pa nekaj naredite še za okolje, saj ves material, ki ga odkupimo, namenimo reciklaži.

Očem prijetna in uporabna medenina (cena se torej določa ob ogledu samem) je v naših življenjih široko prisotna. In zato se morda niti ne zavedate, da jo imate tudi doma. Če je ne potrebujete, vam z veseljem priskočimo na pomoč. Če ne veste, katere stvari so izdelane iz medenine, pa le še kratek seznam: ključavnice, kuhinjska posoda in pribor, kljuke, ročaji, ležaji, zadrge, razne cevi in spojke, ventili, električne vtičnice in drugi elektromateriali, glasbila (zvonovi, rogovi …), okovje, vijaki in orodja … Ne pozabite, da je medenina izdelana iz bakra in cinka, zato je tudi njena barva v odtenkih teh dveh kovin. Prepoznali jo boste tudi po tem, da je odporna proti koroziji, prevaja elektriko, je prožna in hkrati trdna.

Raje v reciklažo kot na deponijo

Tudi medenini lahko s pomočjo recikliranja podarimo novo življenje. Ker je medenina – cena za odkup ni natančno določena vnaprej – dragocena kovina, res ne priporočamo, da jo zavržete, odvržete v zabojnik ali odpeljete na deponijo. Odpadno kovino oziroma medenino, ki je ne potrebujete, raje ponudite v odkup in videli boste, da lahko na ta način nekaj zaslužite, hkrati pa s tem ne obremenjujete okolja. Ko medenino od vas odkupimo, jo hitro in varno odpeljemo v reciklažo, kar pomeni, da jo bodo tam s posebnimi postopki naredili spet uporabno. Na srečo recikliranje kovin ni zelo zahtevno, zato priporočamo, da v reciklažo ponudite res čim več neuporabnih stvari ter s tem naredite nekaj zase in za okolje.

5/5 - (1 vote)

Pogosta vprašanja
in odgovori

Žal ne, končno ceno vaše medenine lahko poda le strokovnjak, ki si izbrane predmete ogleda od blizu. Ceno se namreč določi sproti in za vsakega, ki medenino prodaja, posebej. Odvisna je od splošne kvalitete zlitine, od tega, kako je zlitina sestavljena, kako je očiščena … Pomembno pa je tudi stanje na trgu oziroma trenutna tržna vrednost medenine.

Medenino uporabljajo v različnih industrijskih panogah, na primer v pomorstvu in prometu, energetiki, vodovodnih napeljavah, gradbeništvu na splošno, najdemo jo tudi v pohištvu in ostali notranji opremi, pa v kemični industriji, izdelavi kovancev in glasbil … Splošno je torej prisotna tudi v vsakem gospodinjstvu, čeprav se tega morda niti ne zavedate.

Seveda, saj je medenina zlitina bakra in cinka, ti dve kovini pa se lahko v zlitini pojavljata v različnih deležih. Tako imenovana alfa medenina vsebuje manj kot 37 % cinka in je primerna za pritrdilne elemente (vijaki za les), medenina alfa-beta pa je tista, ki vsebuje med 37 in 45 % cinka. Takšna medenina je občutljivejša na korozijo, ampak je trša in močnejša. Imamo pa še beta medenino (vsebuje več kot 45 % cinka), ki je še trdnejša in močnejša.

Takoj, ko nas boste kontaktirali, se bomo začeli dogovarjati za odkup. Če se vam doma nabira medenina, cena vsaj v podrobnosti ne more biti znana vnaprej, zato se bomo dogovorili za ogled odpadnega materiala. Ker se vsem dogovarjamo individualno, je veliko odvisno tudi od vas. Svetujemo, da odpadno kovino pripravite in naberete na eno mesto, tako da bo ogled potekal hitro in preprosto. Na mestu ogleda se dogovorimo za ceno, medenino pa takoj tudi plačamo. Odvoz uredimo hitro, s seboj imamo tudi vse potrebne pripomočke. Ne čakajte, ampak nas pokličite oziroma pišite še danes.