5 kovin z zelo nenavadnimi fizikalnimi lastnostmi

5 kovin z zelo nenavadnimi fizikalnimi lastnostmi

Danes vam predstavljamo nekaj zelo zanimivih dejstev o kovinah. Izbranih je 5 kovin z zelo nenavadnimi lastnostmi. Od njihove vrednosti do tega, kako se odzivajo, ko so izpostavljene določenim pogojem:

  1. Rodij: dragocenejši od katere koli druge plemenite kovine

Rodij je srebrno bela, trda kovina, ki je ena izmed najredkejših naravnih kovin na Zemlji, druga za osmijem. Zato je izjemno iskan, njegova tržna vrednost pa se giblje do osupljivih višin. Septembra leta 2022 ima ceno kar 460 dolarjev na gram. Zaradi tega se skupaj s precej sijočim videzom zanesljivo uporablja v nakitu, pogosto kot galvanski premaz na belem zlatu (znan kot rodijeva prevleka) ali kot zaščita srebra pred dehtenjem. Uporablja se tudi v katalizatorjih, zaradi svoje bleščeče barve pa so avtomobili z njimi žal glavna tarča tatov.


Vir: Wikipedia

  1. Galij: bije kot živo srce

Galij se v naravi ne pojavlja v prosti obliki in je glavni polprevodnik v najrazličnejših elektronskih napravah (vključno z mobilnimi telefoni, računalniškimi čipi in Blu-ray ploščami). Zelo zanimiv je tudi zaradi točke tališča. Lahko ga razbijete kot steklo, lahko se stopi, če ga dovolj dolgo držite v roki, še bolj nenavadno pa je, kaj se zgodi, ko reagira z drugimi kovinami.


Vir: Wikipedia

  1. Živo srebro: pri sobni temperaturi se spremeni v tekočino

Živo srebro edina kovina, ki pri sobni temperaturi postane tekoča. Vsi se zavedamo njegove škodljivosti za človeško telo in njegove uporabe v termometrih, barometrih in fluorescenčni razsvetljavi, vendar je njegova reakcija pri 23 °C (73,5° Fahrenheita ali 296° Kelvina) močno vplivala na našo medicinsko in kovinsko industrijo.


Vir: Wikipedia

  1. Berilij – neviden za rentgenske žarke

Berilij, ki se v naravi pojavlja le v kombinaciji s sledovi drugih elementov v mineralih in se pogosto pojavlja v raketah, vesoljskih plovilih in satelitih ter v dragih kamnih, ima največjo odliko v nizki gostoti in atomski masi. Zaradi tega je pri absorpciji rentgenskih žarkov razmeroma prozoren. Zaradi tega se zelo dobro uporablja v radiacijskih oknih in ima pomembno mesto v fiziki delcev – uporablja se v vseh štirih eksperimentih z detektorji v Velikem hadronskem trkalniku.


Vir: Wikipedia

  1. Rutenij – kovina, ki lahko gori večno

Rutenij je izredno redka zemeljska kovina, ki si obeta veliko uporabe pri rafiniranju nafte in poceni sončnih panelih, pa tudi pri mikročipih ter v organski in farmacevtski kemiji. Nedavna raziskava pa je razkrila, da ima morda celo pomembno vlogo pri razkrivanju zgodovine. Yanartas, geografski pojav v Turčiji, ima številne ognje, ki gorijo že tisočletja. Domnevajo, da so navdihnile ogenj bruhajočo Himero v Homerjevi Iliadi, vendar je bil vir njihovega metanskega goriva vedno skrivnost… do zdaj. Giuseppe Etiope z Nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo meni, da lahko ruten, ki ga najdemo v magmatskih kamninah pod najdiščem, omogoči metanu, da doseže legendarno temperaturo, ki ustvarja plamene, čeprav je to še vedno nova raziskava.


Vir: Wikipedia

Kaj pa ostale kovine?

Čeprav pri odkupkovin.com ne odkupujemo omenjenih redkih kovin, odkupujemo veliko ostalih, kot so baker, aluminij, železo, cink, medenina, jeklo in svinec. Tudi o teh kovinah lahko izveste veliko zanimivih stvari, če le pobrskate malo med našimi prejšnjimi blog objavami.

Če imate omenjene kovine in bi se jih radi znebili ter dobro zaslužili, nas kontaktirajte in se dogovorite za termin.

 

Zbirni center: Selo pri Ihanu 27, Domžale

Tel.: +386 40 684 500

Mail: info@odkupkovin.com

Odkupkovin.com

DELI: