Cink – zaščitnik železa

Cink – zaščitnik železa

Dobra polovica cinka, ki se letno izkoplje v nahajališčih, in recikliranega cinka, pridobljenega z odkupom odpadnih kovin, uporablja za zaščito železa in jekla pred korozijo. Čeprav je to pomemben del različnih načinov uporabe cinka, je le eden od mnogih. Ker je cink zelo univerzalna kovina in je tudi lahko dostopen. V zemeljski skorji je na primer več cinka kot bakra ali svinca. Poleg zaščite jekla pred rjo je cink predvsem pomembna legirna kovina v industrijskem sektorju. Aluminij, na primer, bi bil težko uporaben brez določene količine cinka. Veliko starejša pa je zlitina s cinkom, ki jo je poznal že veliki grški učenjak Aristotel.

Kalamin – posebna sestavina

Kdaj se je pojavila zamisel, da bi bakru dodali kalamin, mineral v obliki kristalov, je skrivnostna zgodovinska skrivnost. Verjetno nekje v 1. tisočletju pred našim štetjem. Mineral galmei vsebuje velik delež cinka, ki se v talilnem loncu združi z bakrom in tvori medenino. Kovinski cink so kot samostojen material odkrili šele v 17. stoletju. V Indiji so mineralogi odkrili nahajališča cinkovega sulfida in hkrati način, kako s kislinami raztopiti cink iz sulfida. Ime cink je izpeljano iz izraza špica ali zob, saj kovina med strjevanjem tvori oblike špic. To je še posebej dobro vidno na sveže pocinkani pločevini.

Cink – sodoben material

Z začetkom industrializacije v Evropi v 18. stoletju so se iskala nova področja uporabe. Na primer, dodajanje aluminiju ali kalupi iz tlačno litega cinka. Ugotovljeno je bilo tudi, da cink trajno ščiti hitro rjavenje železa pred korozijo, in sicer na dva načina. Enkrat kot premaz za zaščito pred zrakom, hkrati pa kot tako imenovana žrtvena anoda. Tudi če je cinkova prevleka poškodovana, se zaščita pred korozijo večinoma ohrani. Zato so na primer strehe s kritino iz pocinkane jeklene pločevine zelo trpežne. Takšna streha lahko obstaja več desetletij ali celo več kot 100 let in ne potrebuje skoraj nobenega vzdrževanja. Res je, da tovrstne strehe ne zmanjšujejo ravno hrupa. Močan dež na primer povzroča glasne zvoke. Zato so cinkove strehe danes večinoma na javnih stavbah, kot so cerkve. Pocinkana jeklena pločevina se v sodobni arhitekturi uporablja tudi kot fasadna obloga.

Cink je sestavni del akumulatorjev, uporablja pa se za zaščito pred rjo na različnih delih vozil. Uporablja se v kemiji, na primer za proizvodnjo vodika. To je še posebej pomembno pri proizvodnji gorivnih celic. Cink je za človeka bistvena snov. Brez cinka človeški metabolizem nebi funkcioniral. Cink se absorbira z vsakodnevno prehrano, saj ga vsebujejo številna živila.

Cink v nakupu kovin

Recikliranje cinka ni tako enostavno kot recikliranje kovin, ki so bile predelane v čisti obliki in se nato reciklirajo kot odpadne kovine , kot sta baker ali jeklo. Kljub temu je stopnja recikliranja cinka zelo dobra. Cink pločevina je 90 % reciklirana. Če je bil cink na primer uporabljen kot premaz za jeklo, se običajno pridobi kot rezultat talilnih postopkov, pri katerih cink izhlapi in se usede v t. i. jeklarski prah. Povprečna evropska stopnja recikliranja cinka je približno 60 %.

Pri odkupu odpadnega materiala ali kovin se razlikuje predvsem med starim in novim cinkom. Starejše cinkove pločevine imajo oksidno plast, če niso bile predhodno pobarvane. Takšne plasti barve znižujejo ceno odpadne kovine, saj jih je treba med recikliranjem odstraniti. Nove cinkove pločevine se srebrno svetijo. Druga značilnost odkupa odpadnega cinka je, da je cink nemagneten in se zlahka upogiba.

Pri OdkupKovin.com odkupujemo tudi odpadni cink, in če vas karkoli zanima ali pa bi ga želeli prodati, nas lahko kontaktirate na številko 040 684 500 ali mail info@odkupkovin.com.

DELI: