EU v prizadevanjih za obnovitev odnosov ukinja carine na ameriško jeklo in aluminij

EU v prizadevanjih za obnovitev odnosov ukinja carine na ameriško jeklo in aluminij

Evropska unija in Združene države Amerike so napovedale začetek pogovorov za rešitev trgovinskega spora o jeklu in aluminiju, hkrati pa tudi za odpravo izkrivljanja trga, ki ga povzroča Kitajska.

Trgovinski spor sega v čas administracije nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se je marca 2018 odločil uvesti dodatne carine na izvoz jekla in aluminija iz EU v ZDA. Dajatve so bile določene v višini 25 % za jeklo in 10 % za aluminij. Po podatkih Evropske komisije to pomeni 6,4 milijarde evrov vredno trgovino.

EU je kot protiukrep uvedla dodatne dajatve na seznam uvoza iz ZDA v vrednosti 2,8 milijarde evrov. Ciljni izdelki so bili jeklo, aluminij, arašidovo maslo, viski, motorna kolesa in kavbojke.

Blok naj bi prihodnji mesec dodal 3,6 milijarde evrov povračilnih dajatev, da bi v celoti izravnal učinke Trumpovih carin, vendar je načrtovano povečanje zdaj začasno prekinjeno, da bi se omogočil uspešen dialog.

V skupni izjavi, ki so jo podpisali izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, trgovinska predstavnica ZDA Katherine Tai in ministrica za trgovino ZDA Gina Raimondo, so voditelji obljubili, da bodo sodelovali pri iskanju “učinkovitih rešitev, ki bodo ohranile naše ključne industrije”.

Na obeh straneh Atlantika so odločeni, da se bodo spopadli s problemom presežnih zmogljivosti v zvezi z jeklom in aluminijem, ki jih po navedbah v izjavi “v veliki meri povzročajo tretje strani”, predvsem Kitajska, daleč največja svetovna proizvajalka obeh materialov.

Presežne zmogljivosti se pojavijo, kadar je povpraševanje po izdelku manjše od količine, ki jo lahko podjetje potencialno ponudi. Kitajsko že dolgo obtožujejo, da zaradi tega kopiči na milijone ton jekla in aluminija, ki ju domači potrošniki ne kupujejo.

Ker se kitajske zmogljivosti povečujejo in zaloge kopičijo, so podjetja v Evropi in Združenih državah Amerike izpostavljena nelojalni konkurenci, kar vodi v zmanjšanje proizvodnje in znižanje cen.

“Izkrivljanja, ki so posledica presežnih zmogljivosti, resno ogrožajo tržno usmerjeno industrijo jekla in aluminija v EU in ZDA ter delavce v teh industrijah,” so dejali trije voditelji in dodali, da nameravajo sodelovati pri “spodbujanju visokih standardov, obravnavanju skupnih skrbi in iskanju odgovornosti pri državah, kot je Kitajska, ki podpirajo politike, ki izkrivljajo trgovino”.

EU in ZDA želijo do konca leta najti dolgoročno in izvedljivo rešitev. Razprave naj bi poleg trgovine okrepile tudi “demokratično zavezništvo” med čezatlantskima partnericama.

Diplomatski preboj naznanja novo obdobje v odnosih med EU in ZDA po prihodu Joeja Bidena v Belo hišo. Predsednik Biden je že večkrat izrazil željo po oblikovanju zavezništev s povezanimi mislečimi državami, da bi se tako zoperstavil številnim izzivom, ki jih predstavlja Kitajska, ki je po mnenju demokratov glavna tekmica Amerike na svetovnem prizorišču.

DELI: