Kaj je aluminij? – zanimive lastnosti

Kaj je aluminij? – zanimive lastnosti

Odkup aluminija

Aluminij je kovina, ki se pogosto uporablja v številnih panogah. Je tudi ena najpogosteje recikliranih kovin na svetu – in to iz dobrega razloga. Aluminij je odličen kandidat za recikliranje odpadnih kovin, saj je mogoče 100 % odpadnega aluminija reciklirati brez izgube kakovosti. V tem prispevku si bomo ogledali, kaj je aluminij in zakaj je bistven pri recikliranju odpadnih kovin.

Lastnosti

Aluminij je 12. najpogostejši element v vesolju, najpogostejša kovina v kamninah v zemeljski skorji in tretji najpogostejši med vsemi elementi, takoj za kisikom in silicijem. Čisti aluminij je mehak in velja za šibko kovino, vendar se njegova trdnost poveča, če ga legirate z drugimi kovinami. Z legiranjem ga je mogoče uporabiti v še več aplikacijah. Običajne kovine, s katerimi se lahko legira aluminij, so baker, cink in magnezij.

Aluminij ima številne lastnosti, zaradi katerih je postal dragocen vir v številnih panogah, od gospodinjskih izdelkov do letalstva in medicine.

Nizka gostota, visoka trdnost – Aluminij je lahka kovina s tretjino gostote jekla. Z legiranjem aluminija z drugimi kovinami se poveča njegova trdnost, tako da nastane zelo prožna, robustna in hkrati nizko gostotna kovina.

Brez rjavenja – Aluminij ima veliko afiniteto do kisika, zato se na njegovi površini, ko je izpostavljen zraku, tvori zaščitna plast oksida. Ta čvrsta in tanka plast je koristna za kovino, saj zagotavlja naravno zaščito pred korozijo in se lahko obnavlja, če je poškodovana, če je prisoten kisik. Poleg tega aluminij v nasprotju z železom in jeklom ne rjavi.

Duktilnost – Zaradi nizkega tališča je aluminij izjemno upogljiv. Lahko ga izvlečemo v zelo tanko žico ali liste, ne da bi izgubil svojo žilavost. V nasprotju z jeklom se trdnost aluminija poveča pri nizkih temperaturah.

Odbojnost – Aluminij odlično odbija svetlobo in toploto. Prav zato ga najdete v reševalnih odejicah in svetlobnih napeljavah.

Brez vonja in neprepusten – Aluminij je nestrupena kovina brez vonja in z neprepustno površino. Aluminijasta folija je idealna za pakiranje živil in farmacevtskih izdelkov, saj predstavlja popolno pregrado za svetlobo, vlago, kisik in bakterije.

 

Odkup aluminija

Pri Krizant d.o.o. odkupujemo aluminij v vseh oblikah. Zaradi njegovih izjemno uporabnih lastnostnih se zagotovo nahaja v marsikaterih starih predmetih, ki bi jih želeli zavreči. Namesto stroška si ustvarite dobiček, tako da te predmete in aluminij prodate nam. Kontaktirajte nas še danes, prevzamemo lahko tudi na vaši lokaciji.

 

Zbirni center: Selo pri Ihanu 27, Domžale

Tel.: +386 40 684 500

Mail: info@odkupkovin.com

Odkupkovin.com

DELI: