Kako je Švedska dobavila prvo jeklo na svetu proizvedeno brez fosilnih goriv

Kako je Švedska dobavila prvo jeklo na svetu proizvedeno brez fosilnih goriv

Odkup jekla

Švedska je dobavila prvo pošiljko jekla na svetu, proizvedenega brez uporabe fosilnih goriv, kar je pomemben mejnik na poti k zmanjšanju emisij ogljika v industriji.

Švedskemu proizvajalcu tovornjakov Volvo AB je bila dobavljena pošiljka jekla, vendar bodo industrijske količine na voljo šele leta 2026.

Novica je pomembna z vidika prizadevanj za omejitev podnebnih sprememb. Medtem ko je bil velik poudarek namenjen vlogi fosilnih goriv pri proizvodnji električne energije, raziskava, ki jo je objavila organizacija Carbon Brief, kaže, da je samo 553 konvencionalnih jeklarn na svetu odgovornih za 9 % vseh emisij ogljikovega dioksida zaradi velikih količin fosilnih goriv – zlasti premoga za koksanje – ki se uporablja za izdelavo zlitine. IEA napoveduje, da se bo svetovna proizvodnja jekla do leta 2050 povečala za tretjino.

Jeklo je bilo izdelano s postopkom HYBRIT, ki je rezultat skupnega podjetja med švedskim proizvajalcem jekla SSAB, energetsko družbo Vattenfall in rudarjem železove rude LKAB. HYBRIT nadomešča fosilna goriva tako pri proizvodnji železovih peletov, ki so ključna sestavina jekla, kot tudi pri odstranjevanju kisika iz železa z zamenjavo ogljika in koksa z zelenim vodikom.

Celotna Švedska je leta 2020 proizvedla nekaj več kot 45 milijonov metričnih ton emisij CO2, družba SSAB pa je bila v vseh svojih dejavnostih odgovorna za skoraj 9 milijonov. Podjetje HYBRIT trdi, da bi lahko z izločitvijo fosilnih goriv iz procesa proizvodnje jekla zmanjšalo skupne emisije CO2 na Švedskem za “vsaj” 10 %.

Martin Lindqvist, generalni direktor družbe SSAB, je medijem povedal: “Prvo jeklo brez fosilnih goriv na svetu ni le preboj za družbo SSAB , predstavlja dokaz, da je mogoče izvesti prehod in znatno zmanjšati globalni ogljični odtis jeklarske industrije. Upamo, da bo to spodbudilo tudi druge, da bodo želeli pospešiti zeleni prehod.”

Anna Borg, izvršna direktorica družbe Vattenfall, ki je odgovorna tudi za nekatere največje vetrne elektrarne v Evropi, je dejala, da HYBRIT “kaže, kako lahko partnerstva in sodelovanje prispevajo k zmanjšanju emisij in povečanju konkurenčnosti industrije”

Družbe SSAB, LKAB in Vattenfall pravijo, da bodo polno industrijsko proizvodnjo novega jekla začele leta 2026. Volvo je v začetku leta napovedal, da bo prvi proizvajalec, ki bo izdeloval vozila iz jekla, ki ne vsebuje fosilnih goriv.

Čeprav je HYBRIT morda prvi, ki je dosegel rezultate, še zdaleč ni edini projekt, ki se ukvarja z izzivom ustvarjanja “zelenega jekla”  Drugi Švedi tekmujejo, kdo bo prvi ustvaril industrijske količine, pri čemer H2 Green Steel trdi, da bo začel delovati do leta 2024.

Zunaj Evrope se je kitajski Baowu, največji svetovni proizvajalec jekla, zavezal, da bo do leta 2050 dosegel ničelne emisije ogljika, in začenja razvijati vodikove tehnologije kot način za izločitev fosilnih goriv iz proizvodnje. Indijsko podjetje Tata steel je razvilo postopek, ki ga imenuje HIsarna, pri katerem se še vedno uporablja premog, vendar naj bi se emisije zmanjšale za 20 %. Medtem japonski projekt COURSE 50 uporablja vrsto tehnologij za zmanjšanje emisij iz plavža.

DELI: