Kako poteka recikliranje kovin? Proces po korakih

Kako poteka recikliranje kovin? Proces po korakih

recikliranje kovin

“Zmanjševanje, ponovna uporaba, recikliranje.” Pri recikliranju kovin te tri stvari skupaj varujejo okolje. Z recikliranjem odpadnih kovin ustvarite način za njihovo ponovno uporabo ter zmanjšate potrebo po pridobivanju in proizvodnji novih kovin.

Kaj se torej zgodi z odpadki, ko jih recikliramo? V tem članku boste spoznali postopek recikliranja kovin od začetka do konca.

Za začetek moramo pregledati, kaj morate storiti, preden oddate odpadke v obrat za recikliranje kovin.

Vaš del: priprava

Če se vam doma ali v podjetju nabira veliko odpadnih kovin, jih ne odlagajte v smeti. Namesto tega ga pošljite v zaupanja vreden obrat za recikliranje kovin.

Preden jih pošljete, vam priporočamo, da ločite kovine. Najprej jih ločite po magnetnih in ne-magnetnih kovinah. Pri tem si lahko pomagate z magnetom in z njim mahate nad odpadki.

Nato ločite kovine po vrstah. Na primer, baker, aluminij, jeklo itd. boste želeli ločiti v različne zabojnike. Vsako razvrščanje, ki ga opravite, bo pripomoglo k povečanju vrednosti in višji odkupni ceni, hkrati pa bo pomagalo tudi zbirnemu centru.

To nas pripelje do dejanskega postopka recikliranja kovin.

Kako se reciklirajo kovine?

  1. Zbiranje

Prvi korak v postopku zbiranja se začne pri vas. Odpadne kovine so povsod okoli vas, v vašem podjetju ali doma.

  1. Razvrščanje

Ko obrat od vas prevzame odpadne kovine, začne postopek sortiranja. Čeprav je materiale morda že prej razvrstil tisti, ki jih je pripeljal, je to storil zaradi zagotavljanja kakovosti.

Najprej se kovine ločijo od drugih materialov. Z žic se odstrani plastiko in kovinske dele predmetov. Nato z uporabo magnetov ločimo železne in neželezne kovine.

Razvrščanje po vrsti in čistoči

Nato so kovine razvrščene po vrstah. Pri tem se upošteva barvo in težo kovin. Baker je na primer rumenkasto rdeč, aluminij pa srebrn.

Nazadnje so kovine ločene glede na čistost. To pomeni, ali je kovina čista ali nečista. Avtomatizirano delovanje vključuje magnete in senzorje, kot sta infrardeče skeniranje in rentgen.

  1. Obdelava

To nas pripelje do naslednjega koraka, predelave odpadnih kovin. Pri tem postopku se kovine najprej stisnejo, da zavzamejo manj prostora. Nato jih s hidravličnim strojem razrežejo na manjše kose.

Nato se s pomočjo kladivnih mlinov zdrobi na še manjše koščke. Drobljenje kovine olajša postopek taljenja, saj je razmerje med površino in volumnom večje, če so kosi manjši.

  1. Taljenje

V veliki peči se kovina stopi. Peč je nastavljena za vsako posamezno kovino, saj vsaka zahteva različno temperaturo. Razlog za to so različne lastnosti različnih kovin.

Velikost kovine in peči vpliva na to, koliko časa bo trajalo taljenje. To lahko traja od nekaj minut do nekaj ur. Pri tem postopku se sicer porablja energija, vendar je ta veliko manjša od tiste, ki je potrebna za pridobivanje novih kovin.

  1. Čiščenje

Da bi zagotovili kakovost, kovine očistimo vseh onesnaževalcev.

 Ena od metod čiščenja je elektroliza. Pri tem postopku skozi kovino teče električni tok in čista kovina se odlaga na katodi, nečista pa se raztaplja.

Nečista kovina je anoda, čista kovina pa katoda. Topna sol iz kovine je elektrolit. Te nečistoče se zbirajo pod anodo in so znane tudi kot anodno blato.

Po drugi strani pa je treba druge kovine le spustiti pod močan magnet, ki jih lahko loči.

  1. Utrjevanje

To je zadnji postopek, ki ga kovina opravi pred pošiljanjem. Najprej se staljeni kovini dodajo kemikalije, da se dosežejo želene lastnosti.

Stopljene kovine se nato po tekočem traku odpeljejo v hladilno komoro, kjer se strdijo.

Nekatere kovine se v postopku, imenovanem baliranje, stopijo v pločevine, druge pa v zgoščene bloke. S tem se proizvajalcem olajša proizvodnja novih izdelkov.

  1. Prevoz

Ko so kovine prečiščene in strjene, je čas, da jih pošljemo v proizvodne obrate. Trdne kovine se pakirajo in prevažajo s tovornjaki.

Proizvajalci lahko iz teh kovin izdelajo popolnoma nove izdelke. Izdelki se nato prodajo potrošnikom in postopek se začne znova.

Zbiranje kovin pri Odkupkovin.com

Pri nas poskrbimo za prva dva koraka v postopku recikliranja kovin. Če imate odpadne kovine ali celo že pripravljene odpadne kovine, jih pripeljite v naš zbirni center, lahko pa se dogovorimo tudi za odvoz na vaši lokaciji kadar vam ustreza. Vaše odpadke pregledamo, ovrednotimo, vam ponudimo odlično ceno, nato poskrbimo za ustrezno razvrščanje in skupaj s partnerji poskrbimo za celoten proces recikliranja. Zaupalo nam je že ogromno strank, zaupate nam lahko tudi vi!

 

Zbirni center: Selo pri Ihanu 27, Domžale

Tel.: +386 40 684 500

Mail: info@odkupkovin.com

Odkupkovin.com

DELI: