Okrevanje potrošnje v EU se nadaljuje, pandemska tveganja ostajajo

Okrevanje potrošnje v EU se nadaljuje, pandemska tveganja ostajajo

Očitna poraba jekla v EU-27 se je v prvem četrtletju na letni ravni povečala za 0,9 % na 36,3 milijona ton, kar je odraz nadaljnjega okrevanja po lanskem šoku Covid-19, medtem ko so se domače dobave v EU povečale za 1 %.  Uvoz iz držav zunaj EU se je medtem zmanjšal za 2,5 %, kar je že deveti zaporedni četrtletni padec, navaja evropsko združenje proizvajalcev jekla Eurofer.

Združenje meni, da se bo skupna proizvodnja končne rabe v bloku v letu 2021 povečala za 9,3 % na letni ravni, v letu 2022 pa se bo rast upočasnila na 4,6 %.

Okrevanje proizvodnje v sektorju končne rabe v EU se je v prvem četrtletju nadaljevalo kljub velikim težavam v svetovni dobavni verigi, zlasti v avtomobilskem sektorju – naraščajoči stroški prevoza, naraščajoči stroški goriva in pomanjkanje sestavnih delov, ugotavlja Eurofer.  Rast proizvodnje za končno rabo se je v prvem četrtletju ponovno povečala za 2,6 %, kar je prva četrtletna rast po tretjem četrtletju 2019.

“Industrija v EU si je opomogla od izgube proizvodnje, ki jo je doživela med pandemijo, vendar je dejavnost še vedno izpostavljena krhkosti in tveganjem zaradi še vedno prisotne negotovosti glede načrtov cepljenja in posledic pandemije, ki še ni končana,” je Eurofer zapisal v svojem zadnjem četrtletnem poročilu, poslanem Kallanishu.

Industrijska proizvodnja bo verjetno še naprej rasla in se v drugi polovici leta 2021 še okrepila, če ne bo dodatnih pretresov.  Rast v letih 2021 in 2022 naj bi znašala 8,6 % oziroma 4 %.

Realna poraba jekla se je v prvem četrtletju zmanjšala za 0,6 %, kar je že osmi zaporedni četrtletni padec.  Po pričakovanjih naj bi se v letu 2021 okrepil za 7,9 % na letni ravni, potem ko se je v prvem četrtletju končal proticiklični proces zmanjševanja zalog, ki smo mu bili priča v letu 2020.

“Državne naložbe in javna poraba naj bi imele precej močno proticiklično vlogo in bi lahko močno prispevale k rasti domačega povpraševanja, čeprav bodo najvidnejši učinki vidni šele od leta 2022,” pravi Eurofer o makroekonomskem scenariju.

DELI: