Padec cen železove rude in jekla na svetovni ravni

Padec cen železove rude in jekla na svetovni ravni

Cene železove rude in jekla so se avgusta znižale v več regijah po svetu, kar bi lahko pomenilo, da so se cene na trgu železove rude in jekla, ki je bil v preteklosti zelo drag, nekoliko znižale.

Kot glavni dejavnik padanja cen železove rude se navaja zmanjševanje proizvodnje jekla v kitajskem sektorju plavžev/osnovnih kisikovih peči (BF/BOF).

Spletna stran MarketWatch.com je 19. avgusta objavila članek o 30-odstotnem padcu terminskih pogodb na železovo rudo, s katerimi se je sredi avgusta trgovalo na borzi CME pol sveta stran, v Združenih državah Amerike.

Zaradi kombinacije obveznega zmanjšanja emisij in negotovih gospodarskih razmer na Kitajskem so tamkajšnji proizvajalci jekla junija letos v primerjavi s prejšnjim mesecem proizvedli približno 5,6 odstotka manj jekla. To kažejo podatki, ki jih je kitajsko jeklarsko združenje posredovalo Svetovnemu združenju za jeklo s sedežem v Bruslju.

Cene železove rude se soočajo z “močnim nasprotnim vetrom zaradi interesa Kitajske, da postane ‘bolj zelena'”, meni eden od analitikov, ki ga navaja MarketWatch. Analitik tudi ugotavlja, da bo na kitajski borzi Dalian Commodities Exchange morda kmalu uvedena terminska pogodba za železove odpadke, saj tamkajšnja vlada spodbuja jeklarne, da v svojih pečeh uporabljajo več odpadkov.

Na gospodarskem področju so mesečni podatki o kitajski proizvodnji in maloprodajni dejavnosti sicer pokazali znake rasti v letošnjem poletju, vendar so bili tudi ti podatki pod pričakovanji analitikov. Kljub temu da je bilo primerov COVID-19 čim manj, se je povečala zaskrbljenost glede pripravljenosti vlade, da takoj in strogo uredi celotne industrijske sektorje (kar so reciklirji že izkusili).

Tudi cene jekla in terminske pogodbe kažejo znake šibkosti v nekaterih državah. Britansko podjetje za informacijske storitve Kallanish Steel poroča, da je proizvodnja jeklenih polizdelkov v državah ASEAN (Združenje držav jugovzhodne Azije), kot je Vietnam, zaradi manjšega povpraševanja s Kitajske upadla. Kallanish prav tako navaja, da se izvozniki končnih izdelkov in polizdelkov iz Turčije in Indije avgusta soočajo z zmanjšanim povpraševanjem.

Po podatkih Ameriškega inštituta za železo in jeklo (AISI) s sedežem v Washingtonu se je tedenska proizvodnja surovega jekla v ZDA v prvih dveh tednih avgusta v primerjavi s prejšnjim tednom zmanjšala za 0,2 odstotka. To ne pomeni nujno novega trenda, lahko pa je povezano z upočasnitvijo novih gradbenih projektov v ZDA in stalnim pomanjkanjem mikročipov v ameriški avtomobilski industriji.

Svetovna vprašljivost je morda prispevala k znižanju cen železovih odpadkov na ameriškem izvoznem trgu v začetku avgusta. Cene, ki jih je v raziskavi določila družba Fastmarkets AMM, so se znižale za 40 dolarjev na tono pri ponudbah za  št. 1 pošiljke težkega talilnega jekla (HMS) v razsutem stanju z vzhodne obale v začetku avgusta v primerjavi z začetkom julija.

Ni nujno, da bo jeklarska industrija na Kitajskem, ki se zmanjšuje, takoj vplivala na ZDA. Po podatkih AISI, ki navaja podatke ameriškega urada za popis prebivalstva, je Kitajska kot dobaviteljica uvoženega jekla leta 2021 za Južno Korejo, Japonsko, Turčijo, Vietnamom in Tajvanom.

Vendar pa bi učinek zmanjšanja proizvodnje ali porabe jekla na Kitajskem verjetno povzročil, da bi več tujega jekla iskalo svoj dom v ZDA in da bi se cene jekla (in sčasoma tudi odpadnega materiala) po vsem svetu znižale.

DELI: