Trdnost in togost kovin: Kakšna je razlika?

Trdnost in togost kovin: Kakšna je razlika?

Jeklarska industrija je ena največjih na svetu in je sestavni del številnih sorodnih industrij, kot so gradbeništvo, promet, energetika in proizvodnja. Jeklo se pogosto uporablja zaradi svoje trdnosti, vendar mora izpolnjevati tudi določene zahteve glede togosti, odvisno od končnega izdelka, ki se uporablja za izdelavo. Pojma togost in trdnost se pogosto zamenjujeta:

  • Trdnost: Trdnost je merilo za obremenitev, s katero lahko obremenimo material, preden se trajno deformira (meja plastičnosti) ali pretrga (natezna trdnost). Če je uporabljena napetost manjša od meje plastičnosti, se material po odstranitvi napetosti vrne v prvotno obliko. Če uporabljena napetost preseže mejo plastičnosti, pride do plastične ali trajne deformacije in material se po odstranitvi obremenitve ne more več vrniti v prvotno obliko.
  • Togost: Togost se nanaša na to, kako se sestavni del upogne pod obremenitvijo, hkrati pa se po odstranitvi obremenitve vrne v prvotno obliko. Ker se dimenzije sestavnega dela po odstranitvi obremenitve ne spremenijo, je togost povezana z elastično deformacijo.

Material ima lahko visoko trdnost in nizko togost. Če kovina zlahka poči, ima nizko trdnost, če pa ima nizko togost, lahko odkloni veliko obremenitev.  Togost je odvisna od modula elastičnosti, znanega tudi kot Youngov modul, ki je za določeno kovino konstanten. Ker je Youngov modul za jeklo trikrat večji od Youngovega modula za aluminij, se bo aluminijasti del pod obremenitvijo upognil trikrat bolj kot podobno obremenjeni jekleni del.  Debelina in oblika oblikovanega dela prav tako prispevata k njegovi togosti.

DELI: