Zakaj cene odpadnega aluminija naraščajo?

Zakaj cene odpadnega aluminija naraščajo?

Aluminij je septembra 2021 dosegel 13-letno najvišjo vrednost. Če ste v zadnjih nekaj mesecih/letih opazili nenehno naraščanje cen aluminija, se niste zmotili. Samo letos je aluminij pridobil 41 % in dosegel najvišjo raven po letu 2006.

Razcvet povpraševanja, pomanjkanje ponudbe

Gre za preprosto ponudbo in povpraševanje. In seveda ima tu pomembno vlogo Kitajska. Dobra novica: kovine srebrne barve je na voljo veliko. Slaba novica: vse je obtičalo v Aziji. Še ena slaba novica: ladijskih zabojnikov primanjkuje, glavna pristanišča so zamašena, zato je težko dostaviti aluminij tja, kjer ga potrebujemo. Spreminjajo se tudi trgovinski tokovi; Kitajska, ki je bila nekoč neto izvoznica aluminija, se je prvič po letu 2009 spremenila v neto uvoznico primarnega in legiranega aluminija. Kaj to pomeni?  ZDA tekmujejo za kovino s kitajskimi podjetji, katerih zaloge se že nahajajo na njihovem ozemlju.

Komponente za električna vozila

Aluminij je lahek, relativno poceni (za zdaj) in je lahko primerna zamenjava za jeklo. Plinski motorji so že vrsto let izdelani iz jekla, vendar bo zaradi prizadevanj za električne avtomobile in, kar je še pomembneje, cenovno dostopne električne avtomobile veliko teh podjetij v številnih sestavnih delih avtomobila uporabilo aluminij. Jeep Gladiator je odličen primer novejšega vozila z aluminijastimi zaključki in konstrukcijskimi deli.

Zunanji dogodki, ki vplivajo na trg

Na cene odpadkov vplivajo zunanji in mednarodni dogodki. Kateri so ti dogodki?

  • Državni udar v Gvineji – Pred kratkim je aluminij dosegel najvišjo raven po državnem udaru v Gvineji , ki je pomemben dobavitelj primarne rude, ki se uporablja za proizvodnjo aluminija. Vojska je zaprla kopenske in zračne meje, kar je povzročilo motnje in dodaten pritisk na trg. Aluminij se ne pošilja, mešano z manjšo ponudbo in velikim povpraševanjem = skokovita rast cene.
  • Zasedena ladijska pristanišča – Že omenjeno, pristanišči v Los Angelesu in Long Beachu sta zasedeni, zabojnikov pa primanjkuje. To je dobro za prevozna podjetja, slabo pa za stranke, ki se soočajo z naraščajočimi stroški.
  • Zmanjševanje proizvodnje na Kitajskem – Zaradi vse večjega nadzora kitajske komunistične partije nad industrijami, ki močno onesnažujejo okolje, je zmanjševanje proizvodnje spodbudilo proizvodnjo aluminija. Kitajska, ki želi zmanjšati proizvodnjo aluminija in jekla, da bi izpolnila podnebne cilje, je morda največji razlog za izjemno povečanje cen aluminija.

Upamo, da je to pomagalo pojasniti, kako so kovine, v tem primeru aluminij, zelo dovzetne za znatna povečanja in zmanjšanja cen na podlagi tržnih kazalnikov, kot so zgoraj navedeni. To velja za vse kovine in to se dogaja ves čas in skozi leta.

Odkup aluminija

Če imate aluminijaste odpadke in bi se jih radi znebili ter za njih dobili odlično ceno, jih pripeljite v naš zbirni center (1230 Domžale) ali pa naročite odvoz, kjerkoli po Sloveniji. Smo zelo odzivni in  naši strokovnjaki so vam na voljo glede kakršnegakoli vprašanja, ki ga imate. Kontaktirajte nas na tel. št. 040 684 500 ali nam pišite na mail info@odkupkovin.com.

Poleg aluminija odkupujemo tudi večino ostalih kovin. Katere vse, si lahko pogledate na naši začetni strani pod sekcijo “Odkupujemo”.

Vabljeni ste tudi, da skočite na našo stran z novicami in prispevki, ter si preberete še kaj zanimivega iz sveta kovin.

Odkupkovin.com

DELI: