Zakaj reciklirati?

Zakaj reciklirati?

Recikliranje kovin je uveljavljena, globalno konkurenčna industrija, ki zagotavlja bistvene sekundarne surovine za proizvodnjo kovin, kar omogoča znatno zmanjšanje porabe energije in primarnih virov.

Recikliranje je dobro za okolje

Uporaba odpadnih kovin, pomeni manjšo porabo dragocenih naravnih virov, ki bi bili potrebni za izdelavo novih kovinskih spojin, kot so železna ruda pri proizvodnji jekla, nikelj pri proizvodnji nerjavnega jekla ali aluminijev oksid in boksit pri taljenju aluminija.

Skoraj vse kovine je mogoče reciklirati v visokokakovostno novo kovino. Postopek se pri različnih kovinah razlikuje, vendar se z recikliranjem na splošno pridobivajo kovine enakovredne kakovosti.

Pri proizvodnji jekla po metodi električnih obločnih peči (EAF) se kot glavna surovina uporablja odpadna kovina. EAF se običajno uporabljajo za proizvodnjo visokokakovostnih orodnih jekel in nerjavnih jekel.

Odpadni baker zlahka uporabljajo primarni in sekundarni proizvajalci. Na primer, v pečeh EAF je približno 75-80 odstotkov surovine odpadni baker.

V proizvodnji aluminija pa se uporablja ena sama proizvodna metoda – Hall-Héroultov postopek.  Medtem ko primarne surovine potrebujejo temperaturo okoli 900 °C, se odpadni ali sekundarni aluminij topi pri približno 660 °C.

Z okoljskega vidika je vprašanje jasno. Podatki EU kažejo, da uporaba recikliranih surovin, vključno s kovinami, vsako leto zmanjša emisije CO2 za približno 200 milijonov ton. Z uporabo recikliranega jekla za izdelavo novega jekla se onesnaževanje zraka zmanjša za 86 odstotkov, poraba vode za 40 odstotkov, onesnaževanje vode pa za 76 odstotkov.

Recikliranje je dobro za gospodarstvo

Recikliranje kovin je pomembna svetovna industrija.  Kljub upočasnitvi gospodarske rasti in upadu jeklarske industrije proizvodnja kovin še naprej prispeva veliko vrednost gospodarstvu Združenega kraljestva.  Ker se nacionalno povpraševanje upočasnjuje, rastejo izvozni trgi.

Lani je bilo v Združenem kraljestvu recikliranih 10 milijonov ton kovin.  Ker Združeno kraljestvo proizvede precej več odpadnega materiala, kot ga potrebuje za domače trge, je bilo 90 odstotkov izvoženih v svet.  Združeno kraljestvo je ena od petih največjih izvoznic odpadnih kovin na svetu.

DELI: