Zgodovina aluminija

Zgodovina aluminija

Prvič je to kovino leta 1825 izdelal danski fizik in kemik Hans Christian Oersted, ko je izdelal nečisto obliko aluminija. Kasneje je Friedrich Wohler leta 1827 izoliral aluminij. Kovina zlahka tvori zlitine z bakrom, magnezijem, manganom in silicijem. Danes je veliko materialov, ki se imenujejo aluminij, pravzaprav zlitin, kot je na primer aluminijasta folija.

Od kod prihaja aluminij?

Tako kot večino drugih kovin tudi aluminij pridobivajo iz rudnikov. Je zelo reaktivna kovina, ki se v naravi ne pojavlja v čisti obliki. Aluminij je treba najprej izkopati, nato pa ga kemično rafinirati po Bayerjevem postopku, da nastane vmesni proizvod, aluminijev oksid. Nato ga po Hall-Heroultovem postopku z elektrolitskim postopkom predelajo v čisto kovino. Skoraj ves kovinski aluminij se proizvaja iz rude boksita, ki je najpogostejša od več kot 270 mineralov, pri čemer so velika nahajališča boksita v Avstraliji, Braziliji, Gvineji in na Jamajki. Še vedno pa večina rude, ki jo danes kopljejo, prihaja iz Gane, Indonezije, Jamajke, Rusije in Surinama.

Rezerve naj bi zadostovale za več stoletij. Čeprav povpraševanje po aluminiju hitro narašča, naj bi zaloge boksita, ki so trenutno ocenjene na 40 do 75 milijard ton, zadostovale za več stoletij. Največje dokazane zaloge imata Gvineja in Avstralija. Poleg tega so v Vietnamu bogate zaloge boksita. Novembra 2010 je predsednik vietnamske vlade napovedal, da bi lahko zaloge boksita v državi znašale do 11 milijard ton.

Odkup aluminija

Prodaja aluminija je hitra, zabavna in še zaslužite! Prinesite ga v naš zbirni center ali pa nas pokličite in se v primeru večjih količin dogovorimo za odvoz. Naši strokovnjaki vam bodo z veseljem svetovali glede česarkoli.

Pokličite nas na 040 684 500 ali nam pišite na info@odkupkovin.com.

Nahajamo se na lokaciji Selo pri Ihanu 27, Domžale. Odvoz nudimo po celotni Sloveniji.

Odkupovin.com

DELI: