Zgodovina jekla

Zgodovina jekla

odkup odpadnega jekla

Vse se je začelo pred približno 5000 leti v Anatoliji. Začetek železne dobe lahko datiramo v to obdobje in to regijo v današnji Turčiji. Železovo rudo, ki je osnova za nerjaveče jeklo, so v naslednjih petih tisočletjih izkopavali v velikih količinah, vendar je celoten planet Zemlja še vedno sestavljen iz skoraj četrtine te kovine. Nerjaveče jeklo pa je zelo poseben material, ki se proizvaja namenoma ali po naključju. S polnim namenom je to metalurgom uspelo šele v sodobnem času. Nastal je po naključju kot tako imenovano meteoritsko železo, ki je kot naravna spojina železa in niklja praktično padlo z neba in je bilo ustrezno redko. Meč iz meteoritskega železa je bil veliko dragocenejši od zlata. Vendar so se v zemlji nahajale tudi železove rude z nekaj mangana in zelo nizko vsebnostjo fosforja. Na primer norveško jeklo, iz katerega so kovali meče rimskega imperija. Nahajališča te rude so večinoma na območju današnje Štajerske. Nekateri znanstveniki vojaški uspeh Rima dejansko utemeljujejo z dejstvom, da so bili meči legij preprosto trši od mečev njihovih nasprotnikov. Navaden železni meč se hitro upogne in postane neuporaben. Meč iz nerjavečega jekla, tj. ustrezne zlitine železa z manganom ali drugimi poldragimi kovinami, je veliko odpornejši.

Mimogrede, v tistem času sta že obstajala odkup odpadkov in odpadnih kovin. Železovo rudo industrijsko talijo že dobrih 3000 let, kar je vključevalo tudi nakup odpadnih kovin za dodajanje v talilnico. Odpadne kovine so prav tako razvrščali, na primer železo so razdelili na različne kakovosti. Že takrat je bila kakovostna lastnost nizka ali visoka dovzetnost za korozijo.

To, kar je bilo včasih stvar naključja in v veliki meri kovaštva, je danes zelo natančna znanost. Nerjaveče jeklo se proizvaja v številnih različnih zlitinah. Po definiciji se vsako legirano ali nelegirano jeklo z vsebnostjo fosforja in žvepla, ki ne presega 0,025 %, imenuje “plemenito”. Ti tako imenovani železovi spremljevalci povzročijo pospešeno reakcijo s kisikom, ki povzroči rjavenje.

 

Odkup odpadnega jekla

Če se vam nabira odpadno jeklo, ga ne mečite stran, temveč ga spremenite v denar. Prodajte ga nam, saj vam ponudimo odlično ceno. Po dogovoru lahko prevzem in tehtanje opravimo tudi na vaši lokaciji.

 

Zbirni center: Selo pri Ihanu 27, Domžale

Tel.: +386 40 684 500

Mail: info@odkupkovin.com

Odkupkovin.com

DELI: