Zanimiva dejstva o kovinah

Zanimiva dejstva o kovinah

Kovine obstajajo že stoletja in so cenjene zaradi svoje trdnosti, vzdržljivosti, vsestranskosti in električne prevodnosti. Kovina se uporablja v industrijski in arhitekturni proizvodnji, na primer pri gradnji stavb, mostov, orodij, strojev, elektronike, vodovoda, HVAC, avtomobilov, letal, vojaške opreme in drugih oblik. Približno 75 % vseh elementov v periodnem sistemu so kovine.

 1. Železo je najbolj razširjena kovina na Zemlji in sestavlja tudi velik del Zemljinega jedra. Najpogostejša kovina, ki jo najdemo v zemeljski skorji, pa je aluminij.
 2. Srebro bolje prevaja elektriko kot katera koli druga kovina.
 3. Živo srebro ima najnižje tališče med vsemi kovinami in je edina kovina, ki je pri običajni sobni temperaturi in tlaku tekoča.
 4. Volfram ima pri 3.400 stopinjah C najvišje tališče med vsemi kovinami v čisti obliki. (Čeprav ogljik pri višjih temperaturah ostane v trdnem stanju, se spremeni v plin, namesto da bi se stalil v tekočino).
 5. Železo pocinkamo tako, da ga potopimo v stopljeni cink. Postopek galvanizacije preprečuje rjavenje.
 6. Do srednjega veka je bilo znanih le sedem kovin: bron, železo, zlato, baker, srebro, svinec in živo srebro.
 7. V Severni Ameriki vsako leto reciklirajo skoraj 69 % vsega jekla – več kot 80 milijonov ton. To je več kot aluminij, papir, plastika in steklo skupaj. Magnetne lastnosti jekla omogočajo, da ga je enostavno ločiti iz trdnih odpadkov v tok recikliranja.
 8. Jeklo je bilo prvič uporabljeno za gradnjo nebotičnikov leta 1883.
 9. Eifflov stolp je poleti približno šest centimetrov višji kot pozimi. Zakaj? Ker se jeklo in železo pri segrevanju raztezata.
 10. Eksplozijsko varjenje je močan postopek, s katerim je mogoče združiti skoraj vse vrste kovin, česar večina drugih načinov varjenja ne more storiti.
 11. Če se dva kosa neprevlečene kovine dotakneta v vesolju, se trajno zlepita. Na Zemlji se to ne zgodi, ker je zaradi atmosfere med površinami tanka oksidirana plast. Oksidirana plast dejansko deluje kot ovira in preprečuje oprijemanje.
 12. Približno 75 % kemijskih elementov so kovine. Od 118 znanih elementov je 91 kovin. Mnoge druge imajo nekatere lastnosti kovin in so znane kot polkovine ali metaloidi.
 13. Najpogosteje uporabljene kovine so železo, aluminij, baker, cink in svinec. Kovine se uporabljajo za številne izdelke in namene. Cenjeni so zaradi svoje trdnosti, električnih in toplotnih lastnosti, enostavnega upogibanja in vlečenja v žico, široke razpoložljivosti in sodelovanja v kemijskih reakcijah.
 14. Najvišje prostostoječe konstrukcije na svetu so izdelane iz kovin, predvsem iz legiranega jekla. Med njimi so dubajski nebotičnik Burj Kalifa, tokijski televizijski stolp Skytree in nebotičnik Shanghai Tower.
DELI: